Griskött

Efter att fläskproduktionen industrialiserades på 1900-talet har gris – eller fläskkött – blivit ett av våra mest ätna djur, speciellt i Sverige. Hos oss hör till exempel julskinkan fortfarande till våra mattraditioner, medan grisen inom judendomen och islam inte äts överhuvudtaget.

Hur påverkar griskött miljön?

Griskött är inte lika belastande för miljön som nöt- och lammkött, men har högre klimatpåverkan än kyckling.

Hur mycket griskött äter vi i Sverige?

I medeltal äter en person över 30 kilo griskött årligen i Sverige. Trots att statistiken visar att vi äter mer kött nu än för 50 år sedan, har charkprodukter som korv, skinka och pastejer sjunkit lite de senaste 20 åren.

Hur kan du ersätta grillkorven på sommaren?

Fyllda tomater och paprika

Sparris med olja och salt

Rotfrukter som sötpotatis, morot och kålrot

Vitlök, rödlök, gullök, purjolök

Den bästa köttersättaren
för fläsk

Pröva på pulled oumph istället för pulled pork! Denna nya succé har en fiberaktig struktur och en tuggig, köttlik konsistens. Dessutom är den fylld av protein, järn och fiber, och nästan helt fettfri! Dessutom smakar den fantastiskt.

Om du ändå vill äta fläsk, undvik fläsk från

  • Danmark
  • Tyskland

Dessa ligger sämst till när det gäller djurens välfärd, biologisk mångfald och bekämpningsmedel