Efter att fläskproduktionen industrialiserades på 1900-talet har gris – eller fläskkött – blivit ett av våra mest ätna djur, speciellt i Sverige. Hos oss hör till exempel julskinkan fortfarande till våra mattraditioner, medan grisen inom judendomen och islam inte äts överhuvudtaget.
Griskött är inte lika belastande för miljön som nöt- och lammkött, men har högre klimatpåverkan än kyckling.
I medeltal äter en person över 30 kilo griskött årligen i Sverige. Trots att statistiken visar att vi äter mer kött nu än för 50 år sedan, har charkprodukter som korv, skinka och pastejer sjunkit lite de senaste 20 åren.
Fyllda tomater och paprika
Sparris med olja och salt
Rotfrukter som sötpotatis, morot och kålrot
Vitlök, rödlök, gullök, purjolök
Pröva på pulled oumph istället för pulled pork! Denna nya succé har en fiberaktig struktur och en tuggig, köttlik konsistens. Dessutom är den fylld av protein, järn och fiber, och nästan helt fettfri! Dessutom smakar den fantastiskt.
Dessa ligger sämst till när det gäller djurens välfärd, biologisk mångfald och bekämpningsmedel