Tamhönan används för både kött- och äggproduktion. Av all köttproduktion är hönsuppfödning den minst belastande. När vi talar om ekologisk äggproducering gäller det ofta hönsens levnadsmiljö och omständigheter.
Frigående djur ska ha större utrymme att röra sig än djur som lever i burar eller stall. När det gäller höns innebär det att de istället lever i stora grupper antingen inom- eller utomhus.
I princip kan du baka allt utan ägg! Ägg har funktionen att binda ihop ingredienserna, men det kan flera råvaror göra!
Sojamjöl, sojadryck eller havredryck för pannkakor och crepes
Banan binder ihop och är ett naturligt sötningsmedel som gör att du kan minska på mängden socker
Chiafrön klibbar ihop sig när de hamnar i vätska – superbra bindemedel för både mjuka och hårda kakor
Krossade linfrön blandat med vatten fungerar som chiafrön men smakar och syns betydligt mindre
Quorn är ett perfekt substitut för den som saknar kyckling – den smakar utmärkt i grytor, wokrätter, färsrätter och sallader och finns i både färs och bitar. Pasta med quorn har dessutom tre gånger mindre miljöpåverkan än den traditionella köttfärspastan.
OBS! Quorn innehåller äggvita och lämpar sig därför inte till veganer!
Dessa ligger sämst till när det gäller djurens välfärd, bekämpningsmedel och biologisk mångfald.